
Full rehabilitering
Full rehabilitering vil si en omfattende behandling som tar sikte på å gjenopprette full funksjon og estetikk. På engelsk kaller man det ofte for full mouth rehabilitation.
En full rehabilitering kan inkludere en kombinasjon av behandlinger som:
1. Tannrestaureringer som fyllinger, kroner, broer eller implantater for å reparere eller erstatte skadde eller manglende tenner.
2. Tannregulering: Bruk av tannregulering for å rette opp skjeve tenner og forbedre bittet.
3. Kjevebehandling: Behandling som innebærer å heve bittet for å bedre tilstander i kjeveleddet (TMD).
4. Tannkjøttbehandling: Behandling av tannkjøttsykdommen periodontitt som kan resultere i tapte tenner som må erstattes.
Hva er grunnen?
01
Grov tannslitasje
Tannslitasje kan skyldes gnissing og overforbruk av tennene. Dette kan gi et bitt som kollapser. Et flatt bitt med tap av bitthøyde kan kreve en full rehabilitering.
03
Omfattende kariesskader
Noen er uheldige
05
Traumer
Tenner som blir slått, men der nerven overlever, kan bli enten gule eller blå. Bleking kan ha effekt i tilfeller der tannen blir gul. De blå misfargingene kan være tegn på at nerven i tannen er skadet og vil trenge ytterligere undersøkelser.
02
Tannkjøttsykdom
Tannkjøttsykdom kan føre til at man mister tenner. Dersom man mister flere tenner, kan det være behov for å erstatte disse.
04
Flere tapte tenner
Det kan være flere grunner til at man taper tenner. Tannkjøttsykdom, sprekte tenner, mislykkede rotfyllinger og kjevebetennelser er noen grunner
06
Syreskader
Syreskader kan over tid gi gulere tenner fordi emaljen blir tynnere. Bleking kan ha effekt i disse tilfellene, men krever ofte også oppbygging med for eksempel skallfasetter eller kompositt.
01
Hvordan fungerer det?
Undersøkelse og kartlegging
Det første som skjer, er at vi må se at tennene dine tåler bleking og at de er sunne og friske. Man må da ha behandlet dype hull, dype syreskader, store slitasjeskader og tannkjøttsykdom først.
02
Fremstilling av blekeskinner
Når vi er sikre på at tennene er friske, kan vi ta et digitalt avtrykk av tennene dine slik at vi kan fremstille skreddersydde 3D-printede blekeskinner
03
Utlevering av blekeskinner og opplæring
Du kommer så til klinikken og mottar dine blekeskinner. Vi lærer deg opp i hvordan du skal bruke dem for best resultat.
04
Bleking til ønsket effekt
Du bleker til du er fornøyd. Hvor hvitt man vil ha det, er veldig individuelt.
05
Vedlikehold
Etter en stund, kan det bli aktuelt å bleke igjen for å vedlikeholde den lyse fargen. Hvor ofte du må gjøre dette, avhenger av hvor mye misfargende stoffer du spiser og drikker, og hvor lyse tenner du vil ha. Det vanligste er hvert 2. til 3. år. Du kan da benytte de blekeskinnene du allerede har laget.

Hva koster det?
Kostnaden på bleking varierer ut fra hva slags bleking du trenger. Det er som tidligere nevnt 3 ulike måter å bleke tennene på. Den vanligste er hjemmebleking.
01
Hjemmebleking
Hjemmebleking vil si at vi tar avtrykk av tennene dine på klinikken og at du får en spesialtilpasset blekeskinne som du bleker tennene i hjemme. Inkludert i prisen er avtrykk, blekeskinner til over- og underkjeven, samt rikelig med blekemiddel fra White Dental Beauty eller Opalescence. Du har da blekeskinner du kan bleke i når det passer deg.
Pris: 4500,-
02
Klinikkbleking
Noen ønsker et raskt resultat, og det gjerne før en stor happening. Klinikkbleking kan passe for deg som skal gifte deg, som skal i et viktig møte, jobbintervju eller bare på en betydningsfull date. Inkludert i prisen er 1 time med bleking på klinikk. Du får også mulighet til å kjøpe blekeskinner til rabattert pris etter timen (50 % avslag), noe som sikrer mulighet for vedlikehold.
Pris: 4500,-
03
Internbleking
Noen tilfeller krever at vi bleker tennene fra innsiden og ut. Dette kalles internbleking. Dette er måten å bleke rotfylte tenner der nerven er fjernet. Internbleking inkluderer tiden det tar å fjerne gammel fylling, bleke tannen samt legge ny fylling.
Pris: Fra 5.000,-
01
Ting man bør vite
Alle tenner lar seg bleke
Alle tenner lar seg bleke, men det handler om tid. Dersom man har veldig gule tenner, kan det kreve at man må bleke tennene over flere uker.
02
Ising er vanlig
Ising er den vanligste komplikasjonen av bleking. Det er heldigvis forbigående, og det gir seg i løpet av 1-2 dager etter endt bleking. Dersom man opplever sterk ising underveis i blekingsperioden, bør blekingen avbrytes og bør ta et lite opphold for så å prøve igjen senere.
03
Sår tannkjøtt
Sårt tannkjøtt kan være tilfelle, og det er et tegn på at man har overfylt blekeskinnen med blekemiddel. Det er ganske vanlig, og helt ufarlig, men det er viktig å fylle mindre blekemiddel i skinnen neste gang og fjerne overskudd av blekemiddel de gangene man overfyller skinnen.
04
Ta godt vare på blekeskinnene
Dersom du er flink til å vaske og holde blekeskinnene dine rene, kan du ha glede av dem i mange år.
05
Bleking med 10 eller 16 % karbamidperoksid
Blekemiddel kommer i ulike konsentrasjoner. I Norge benytter vi oss stort sett av 10 eller 16 % karbamidperoksid (hhv. 3,6 % eller 5,7 % hydrogenperoksid).